Blog 49: Hoe praat je met je kind over het coronavirus? (Of andere dingen uit het nieuws waar ze zich zorgen over maken).

Hoogsensitieve kinderen zijn heel goed in piekeren. Ze kunnen echt vele momenten besteden aan hoe het allemaal verkeerd kan gaan. Dit doen ze met hun eigen situaties, maar ook zeker met al het nieuws dat ze horen op tv.
Nu is het coronavirus iets wat ons allemaal bezig houdt, de afgelopen dagen steeds meer. Hoe ga je hier nu als ouders mee om? Wat vertel je wel en wat vertel je niet aan je kinderen?

Laten we met de laatste vraag beginnen. Wat vertel je wel en wat niet?
Dit ligt erg aan de leeftijd van je kind en hoe goed je kind is in piekeren. Een wat ouder kind ( boven 8 jaar) kan beter relativeren dan een kind waarbij fantasie en werkelijkheid nog door elkaar lopen. Maar ga vooral uit van wat je kind nu weet.
Het is voor kinderen niet altijd makkelijk om onder woorden te brengen wat ze voelen en wat ze denken.
Ga het gesprek met je kind aan. Vraag ze aan jou uit te leggen wat het coronavirus nu precies is (of elk ander onderwerp wat tot piekeren kan leiden). Je kunt zelf vragen stellen ter verduidelijking, maar laat zeker ook je kind vragen stellen.
Hou je daarbij aan de feiten. Wat wordt er verteld op het nieuws of via andere informatie bronnen. Hoe weet je of een bron klopt? Praat daar ook eens over samen.
Probeer de vragen die je kind heeft zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Ook als dit lastig is, omdat je je kind niet angstig wilt maken. Het is voor een hoogsensitief kind namelijk helemaal moeilijk als je niet eerlijk bent. Je kind voelt dit heel goed aan en kan daar nog veel angstiger van worden.
Waarom krijg ik geen eerlijk antwoord? Is het dan allemaal nog erger dan ik denk, als papa en mama mij dit niet eerlijk durven zeggen?

Nog een paar tips ( hoe ga je hier mee om als ouder):

Praat eerlijk over wat er aan de hand is en wat je kind zelf kan doen. Geef praktische tips. Bijv. was vaak en goed je handen en hoest in je elleboog. Bij andere omstandigheden zoals een schietpartij of ontvoering etc. leg je kind dan uit wat het kan doen als het hem overkomt.
Kijk samen naar het jeugdjournaal en probeer de andere journaals en berichtgevingen te vermijden waar je kind bij is.
Reageer zelf rustig. Als dit niet lukt, leg je kind dan uit wat jou bang, ongerust of onrustig
Kijk naar de feiten. Dit zijn vaak cijfers. Hoe vaak komt het voor? Hoeveel gevaar loop je nu echt? Kinderen vanaf 8 jaar begrijpen vaak al heel goed wat een deel van iets is. Bij procenten kun je uitleggen dat als je 100 mensen hebt er bij 1 mens iets zou kunnen gebeuren bijvoorbeeld.
In het geval van Corona mag je je kind ook uitleggen dat kinderen veel minder vatbaar zijn.
Praat met je kind over bang zijn. Met name dat iedereen dat is. Hij staat hier niet alleen in.
Mocht je kind langere tijd last hebben van angsten en het je kind zelfs belemmeren om dingen te doen, neem dan eens contact met me op. Dan kijken we samen wat we voor je kind kunnen doen. Soms is dat concreet je angst in de ogen kijken, soms is dat leren hoe je met angst omgaat. Je kunt me bellen/appen op 06-28575071 of mailen naar https://Dapperkindercoaching@gmail.com/

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 48 Carnaval vieren met je hoogsensitieve kind.