Blog 15: Hoe mijn brugklasjaar verpest werd.

Ik weet het nog heel goed. Dat eerste jaar van de middelbare school.

Alle spullen gekocht, nieuwe tas, nieuwe boeken. Boeken kaften??? Wat?? Gelukkig wisten mijn ouders heel goed hoe dit moest. Alle praktische hulp heb ik gekregen om naar de middelbare school te gaan. Zowel vanuit school als vanuit thuis.

Alleen praktische informatie was voor mij niet voldoende, bleek al snel. De eerste weken, het kennismaken, het kamp, alle nieuwe vakken, huiswerk maken. Het ging allemaal prima. Ik had ook niet anders verwacht, want op de basisschool had ik altijd genoeg vriendinnetjes en was het altijd leuk. Waarom zou het dan op de middelbare school anders zijn?


Tot de wittebroodsweken voorbij waren en iedereen zijn plekje had gevonden. De verdeling was gemaakt en omdat ik me niet in een groepje liet plaatsen en ook niet met de gangmakers mee liep, viel ik buiten de boot. Helaas een makkelijke prooi om gepest te worden. Als meisje van 12 heb je nog niet het inzicht waarom zoiets gebeurt. Vragen als: “Wat doe ik niet goed? Ben ik echt zo lelijk? Wat moet ik anders doen? Moet ik andere kleding aan?”, gingen maar door mijn hoofd. Voor mij kon er geen andere reden zijn dan dat er iets was wat ik niet goed deed. Ik schaamde me er voor dat de andere kinderen van de klas alleen maar vreselijke dingen tegen me zeiden tot ik moest huilen. Zelfs daar werd ik dan weer om gepest. Dat ik van alle stress zo snel huilde om wat ze allemaal tegen me zeiden. Ik voelde me alleen en in de steek gelaten. Zelfs de twee vriendinnen met wie ik van de basisschool naar de middelbare school was gegaan lieten me links liggen. Ik schaamde me zo dat ik niks meer durfde, ik voelde me ziek en durfde al helemaal niks tegen mijn ouders te zeggen.

Aan het einde van het schooljaar prikte mijn vader door me heen door zijn eigen verhaal over gepest worden aan me te vertellen. Dat hielp. Nu durfde ik ook aan mijn ouders te vertellen dat ik gepest werd. Mijn ouders ondernamen meteen actie door een gesprek aan te gaan op school met mijn mentor. Mijn mentor kon alleen maar zeggen dat het vast kwam omdat ik zo snel moest huilen. Mijn ouders besloten meteen dat ik het volgende schooljaar daar niet meer naar school ging en dat we op zoek gingen naar een andere school. Wat een opluchting en wat een bevrijding.

Het volgende schooljaar startte ik een niveau lager op een nieuwe school. Ik heb echt de tijd nodig gehad om te herstellen. Gelukkig kon dat op deze school en voelde ik me gesteund. Pas toen ik na deze school naar de HAVO ging, voelde ik dat ik het pesten overwonnen had en mezelf kon zijn.

Nu vele jaren later kan ik zien hoe het pesten is verlopen. Dat het misschien wel kwam omdat ik geen meeloper ben en altijd achter mijn eigen ideeën sta, dat ik iemand ben die opkomt voor degene die het moeilijk heeft. Ja, dat is geen gedrag van iemand die populair wil zijn. Inmiddels weet ik dat dit de dingen zijn die mij, mij maken en ben ik daar ook trots op.

Wat me in mijn 17 jaar als leerkracht op de basisschool en later als moeder steeds wel bezig heeft gehouden is: Hoe maak je kinderen sterk genoeg dat ze op zichzelf leren vertrouwen? Dat het goed is wie ze zijn, wat een ander daar ook van zegt. Inmiddels ben ik kindercoach en is het mijn werk om zoveel mogelijk kinderen hiermee te helpen. Ik geloof dat ieder kind het in zich heeft om vol zelfvertrouwen te zijn.

Sinds ik kindercoach ben, begrijp ik hoe het werkt. Ik zie nu wat de intentie is van de pester en ik weet wanneer een kind gaat pesten. En hoe het werkt als je gepest wordt. En dat het bij de één een groter effect heeft op de rest van zijn leven dan bij de ander. Geen één ouder wil dit voor zijn kinderen. En het enge is; vaak kom je er als ouder te laat achter.

Ik gun elk kind een schoolervaring zonder pesten en door mijn coaching lever ik hier een waardevolle bijdrage aan.

Daarom help ik kinderen uit groep 8 om zich klaar te stomen voor de middelbare school. Niet alleen met praktische adviezen. Ik help kinderen om sterker te staan. Ik weet hoe ik ze kan leren om bewust te kiezen of ze de situatie aan gaan of dat ze weglopen. Ik leer kinderen dat ze hun gedachten positief, maar ook negatief kunnen beïnvloeden. Ik leer ze hoe ze met pesten moeten omgaan als het toch gebeurt. Ik leer ze dat ze goed zijn zoals ze zijn, zodat ze zich minder snel klein laten maken. Na mijn trainingen weten kinderen wat hen uniek maakt en dat dat juist positief is. Ze weten dan ook dat ze zich er niet voor hoeven te schamen als ze toch gepest worden. Ik leer ze om erover te praten en om hun problemen te delen. Ik leer ze dat ze er niet alleen voor staan.

Maar er zijn ook kinderen in groep 8 die zich op de middelbare school misschien ontpoppen als ‘de pester’. Ook voor hen is het enorm belangrijk om te weten dat je een ander niet hoeft te kleineren om jezelf goed te voelen. Een pester leeft zelf waarschijnlijk ook in angst om zelf gepest te worden. Ik leer ze vertrouwen op wie ze zijn, waardoor ze leren dat er ook andere manieren zijn om voor elkaar te krijgen wat je wilt. Ook hen leer ik hoe het werkt met de gedachten in je hoofd en hoe het is om andere en bewuste keuzes te maken.

Dan is er ook nog de meeloper. De meeloper heeft veel angst om zelf gepest te worden en wil daarom de pester pleasen. Deze kinderen leer ik dat ze niet iets hoeven te doen wat een ander wil en dat ze zich ook niet schuldig hoeven te voelen over wat ze hebben gedaan.


Als ouder kun je dit elke dag tegen je kind vertellen, maar de kans is groot dat dat ‘niet binnen komt’. Daar zijn meerdere redenen voor. Het is niet altijd stoer om naar je ouders te luisteren. Het is soms moeilijk om met je ouders te praten. En in deze leeftijd is de beïnvloeding van vrienden soms groter dan die van ouders. Daarom is het belangrijk om groep 8-ers samen te brengen en samen dit onderwerp bespreekbaar te maken, onder professionele begeleiding.

In de eerste week na de meivakantie start ik samen met studiebegeleiding Haaren/Helvoirt de training “Hoe overleef ik de brugklas” . We komen 2x bij elkaar na schooltijd. Ook jouw kind is meer dan welkom. Ook als je niet verwacht dat hij / zij gaat pesten of gepest wordt. Lessen over zelfvertrouwen zijn altijd waardevol. Wij zorgen ervoor dat ze deze training gaaf, cool en leuk vinden. Meer weten of aanmelden? Klik hier.

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 14: Naar de stad en mijn verwachtingen.