Blog 25 : Hoe help ik mijn hoogsensitieve kind nieuwe dingen te doen?

Als ik heel eerlijk ben, vergeet ik het de laatste tijd nog wel eens. Dat nieuwe dingen altijd spannend zijn. Dit komt, denk ik, omdat het mijzelf op dit moment goed lukt om een stuk minder spanning te ervaren bij nieuwe dingen. En mijn kinderen zijn op een leeftijd dat ze niet zo veel nieuwe dingen meer tegenkomen. De meeste dingen hebben ze al een keer ervaren en als het wel iets nieuws is, is het in een vertrouwde omgeving waardoor de spanning een stuk minder hoog is.

Het overvalt me dan ook als een van mijn kinderen ineens heel boos, angstig of paniekerig is als er iets nieuws te gebeuren staat. Soms duurt het ook even voor ik het koppel aan dat het gaat om de spanning van iets nieuws. Kinderen hebben zelf ook niet altijd door dat het samenhangt met de spanning voor de nieuwe situatie. Ineens zijn de gymschoenen die ze hebben niet meer goed. Die broek die gisteren nog lekker zat, is vandaag echt veel te kriebelig. Die boterham met kaas is vandaag echt niet lekker, terwijl er vorige week geen commentaar op kwam. Doordat ik even niet in de gaten heb dat dit eigenlijk niks met schoenen, broeken of kaas te maken heeft, kunnen we nog wel eens verdiept raken in een discussie. Vooral omdat ik niet meteen begrijp waarom het nu ineens een probleem is.

Tot ik me ineens besef waar het eigenlijk overgaat. Er staat iets nieuws te gebeuren en mijn kind denkt: Sta ik dan niet voor schut met deze gymschoenen? En als ik al alles voel in mijn lijf en de spanning heel hoog is, dan kan ik de kleine kriebel van dat labeltje in die broek er vandaag net niet bij hebben. En kaas at ik vorige week, omdat we niks anders hadden wat ik lekker vond op brood en ik geen ruzie wilde maken, maar vandaag wil ik gewoon iets op brood wat ik wel echt lust, zodat ik me daar geen zorgen over hoef te maken.

Allemaal dingen die de spanning van het nieuwe ding alleen nog maar groter maken. En waar je, als je niet uitkijkt als ouder, alle aandacht aangeeft en er door de discussie voor je hoogsensitieve kind nog meer spanningen ontstaan door de sfeer die dat oproept.

Maar wat dan wel? Wees je als ouder ervan bewust dat nieuwe dingen altijd spannend zijn. Ook nieuwe dingen in vertrouwde situaties. Hoe meer je je dit beseft hoe beter je je kind hier op voor kunt bereiden.

5 Tips om je hoogsensitieve kind voor te bereiden op een nieuwe situatie.

Vertel je kind wat er gaat gebeuren. Loop het moment door. Vertel je kind met wie en waar je kind is en wat het gaat doen.
Laat je kind vragen stellen, ook vragen waar jij geen antwoord op kunt geven. Je kunt ze opschrijven en kijken of er iemand anders is die de vraag wel kan beantwoorden
Ga alvast een keer kijken op de plek waar je kind naar toe gaat. bijv. bij een sporthal of in de nieuwe klas.
Bekijk met je kind hoe je de overgang naar de nieuwe situatie zo makkelijk mogelijk kunt maken. Neem andere spanningen weg door je kind zelf de dag ervoor te laten kiezen wat het aan wil trekken of op brood wil, zodat je er op de dag zelf geen discussie over hoeft te voeren.
Als je kind boos en angstig reageert voor of tijdens de nieuwe situatie geef je je kind erkenning voor het gevoel. Het is ook eng en spannend en dat is geen fijn gevoel. Ik blijf nog even bij je tot je merkt dat het je lukt om het te gaan doen, want jij kunt dit! Jij bent dapper! Dapper betekent dat je iets toch doet, ook al vind je het heel erg spannend en eng.

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 24 : Vakantie! 15 Leuke idee├źn om te doen met je kind