Weet jij wat het verschil is tussen faalangst en weinig zelfvertrouwen? Ik dacht altijd dit heel veel met elkaar te maken had, maar dit hoeft helemaal niet. Het zit namelijk zo. Faalangst gaat over een prestatie. De gedachte die daar bij hoort is “Ik kan het vast niet”. Weinig zelfvertrouwen gaat over hoe je over jezelf denkt. De gedachte die daar bij hoort is “Ik ben niet goed genoeg”.
Faalangst gaat over een taak en zelfvertrouwen gaat over hoe je over jezelf denkt.
Wist je dat 65% van de hoogsensitieve kinderen last heeft van faalangst? Van de introverte hoogsensitieve kinderen heeft zelfs 85% last van faalangst. Dit zijn heel hoge cijfers (bron: Esther Bergsma, het hoogsensitieve brein ).
Faalangst kan voorkomen op verschillende vlakken (bron: Psychogoed)
Cognitief: bij schooltaken/proefwerken.
Sociaal: bij presentaties of sociale interactie. Bijv. gekozen worden bij gym of angst om uitgelachen te worden.
Motorisch: bij sportcompetities of gymles.
Faalangst is de angst om een taak of presentatie niet goed te volbrengen. Voor kinderen kan dit er als volgt uit zien.
Niet kunnen starten met een taak.
Lichamelijke klachten (buikpijn, hoofdpijn, zweten, rode vlekken, misselijkheid of diarree) voor een taak, prestatie of presentatie.
Verandering in gedrag: Drukker, clownesk, teruggetrokken, black-out of concentratie problemen.
Erg lang over een taak doen. Pas stoppen als de taak in hun ogen klopt met alle eisen die er gesteld zijn of die ze er zelf aan stellen.
Lager presteren tijdens toets momenten of observaties.
Slecht slapen door piekeren voor een belangrijke taak, prestatie of presentatie.
Hoe kun je je kind helpen om met zijn faalangst om te gaan?
Het is belangrijk dat je kind succeservaringen op doet. Op school kan de leerkracht de taken kleiner en overzichtelijker maken. Het is belangrijk om duidelijk te zijn in de verwachtingen bij de taak. Waar word je op beoordeeld?
Tips:
Oefen met je kind de presentatie, zodat het niet de eerste keer de presentatie op school doet, maar eerst voor jou, daarna voor andere mensen in jullie gezin en daarna op school. Je kind is dan vertrouwd met wat het gaat vertellen en hoeft zich daar al een stuk minder druk over te maken.
Praat met je kind over de angst. Leg uit waarom de angst er is. Faalangst is bedoeld om er voor te zorgen dat je niet faalt en wil er dus voor zorgen dat jij geen pijn hebt. Het is dus een angst die je wil helpen. Alleen kan de angst soms wat overdrijven. De angst wordt dan de baas. Wat je op dat moment kunt doen is de angst bedanken dat het je wil helpen om geen pijn te hebben. Dank je wel dat je zo goed voor me wil zorgen. Ik heb je alleen nu even niet nodig, want ik kan het namelijk wel. Het gaat me lukken.
Maak met je kind affirmaties. Een affirmatie is een zin die je helpt om iets te kunnen. Bijv. ik ken de leerstof, ik heb goed geleerd, ik ga nu op schrijven wat ik weet. Of een toets is bedoeld om te zien wat ik nu allemaal weet. Zo kom ik er achter waar ik nog extra op kan oefenen
Geef gerichte complimenten. Wat zie je ? Wat gaat goed? Wees eerlijk! Zeg niet dat iets goed gaat, als dit nog niet zo is. Dit maakt dat je kind je minder zal vertrouwen. Je bent niet eerlijk over hoe het gaat.
Praat met de leerkracht van je kind. Ervaart hij/zij hetzelfde? Ziet hij/zij ook de faalangst van je kind?
Stimuleer je kind om de situatie wel aan te gaan. Hoe moeilijk deze ook is. Als je kind prestatie gerichte situaties gaat vermijden, wordt de faalangst de baas. Hierbij is het erg belangrijk dat je het gevoel van je kind erkent. Zeg vooral niet dat hij zich aanstelt of zich er maar overheen moet zetten. Hiermee maak je de angst groter. Bij het stimuleren kun je het woord dapper gebruiken. Dapper betekent iets toch doen, ook al vind je het heel erg eng en spannend.
Heeft je kind zoveel last van zijn faalangst dat het veel moeite heeft met presentaties, proefwerken of andere prestaties? Heb je alles al geprobeerd en kom je er niet meer uit? Schroom niet en neem contact met me op. Faalangst is iets om echt serieus te nemen. Ik kan je kind leren hoe er mee om te gaan, zodat je kind nu en later weet hoe het met deze angst om kan gaan.
in Blog
Aanmelden om een reactie achter te laten