Blog 30: Hoogsensitieve kinderen en gevoeligheid voor prikkels: Deel 2 emotionele prikkels.

Een kenmerk van hoogsensitiviteit is de gevoeligheid voor prikkels. Je kind is waarschijnlijk niet voor alle prikkels even gevoelig, maar meestal zijn hoogsensitieve kinderen voor meerdere prikkels gevoelig. De komende 4 weken ga ik je vertellen wat de vormen van prikkels zijn die je kind binnen krijgt en waar hij moeite mee heeft. Ook geef ik je tips om hier mee om te gaan.

Je kunt onderscheid maken tussen 4 verschillende vormen van prikkels:

Fysieke prikkels
Emotionele prikkels
Sociale prikkels
Nieuwe situaties
Deze week de uitleg over emotionele prikkels.

Wat zijn emotionele prikkels?

Oppikken van gevoelens en stemmingen van anderen (92%)
Gevoelig voor verwachtingen van anderen (59%)
Aantrekken leed van anderen (70%)
Sfeer (90%)
Intense eigen emoties (50%)
 

Achter elke prikkel heb ik geschreven hoeveel procent van de hoogsensitieve kinderen last heeft van deze prikkel (bron: Esther Bergsma, Hoogsensitieve kinderen).

Hoe merk je nu dat je kind gevoelig is voor deze prikkels?

Je kind weet in veel situaties precies wat er nodig is om de sfeer te veranderen. Dit kan zijn een grapje maken of over een ander onderwerp beginnen. Ze zijn heel goed in je op je gemak stellen.
Doordat je kind dit zo goed aanvoelt, is het geneigd zich te schikken naar wat de ander wil. Veel hoogsensitieve kinderen passen zich aan. Zo wordt de sfeer bijna meteen beter en voelen zij zich ook beter. Helaas heeft het steeds aanpassen aan anderen een directe link met het hebben van een laagzelfbeeld. Kinderen denken vaak dat het door hen komt dat de sfeer of stemming niet goed is, want als zij wat veranderen wordt de sfeer of stemming meteen beter.
Als zij dit zo snel kunnen veranderen dan moet het ook wel aan hen liggen dat de sfeer niet goed was. Dit is een aanname die totaal niet klopt, maar er helaas wel voor zorgt dat hoogsensitieve kinderen zich eerder onzeker voelen over zichzelf en graag alles goed willen doen.

Naast dat je kind zich snel aanpast in situaties, kan het ook zijn dat je kind snel huilt. Snel huilen door eigen verdriet, meeleven met anderen of onverwachte gebeurtenissen komt voor bij 50 % van de hoogsensitieve kinderen. Huilen is een manier van je brein om van te hoge spanning af te komen. Vooral bij emotionele overprikkeling is dit een reactie die heel logisch is.

Zeker bij emotionele prikkels zijn kinderen geneigd deze te vermijden. Deze geven namelijk een directe pijnprikkel aan de hersenen. Emotionele pijn wordt in je brein hetzelfde ervaren als fysieke pijn. Als je kind zich steeds aanpast aan de ander, emotionele situaties uit de weggaat of je kind steeds vertelt wordt niet te mogen huilen, gaat het uit contact met zijn lijf en zijn emoties. Dit is iets wat er bij veel hoogsensitieve volwassen voor zorgt dat ze een burn-out krijgen of depressieve klachten hebben.

Maar wat dan wel?
Bespreek met je kind wat je ziet in zijn gedrag. Zie je dat je kind zich vaak aanpast? Speel eens mee met je kind. Laat je kind het spel bepalen. Oefen met je kind om grenzen aan te geven en te voelen. Dit kan prima met het spel memory waarbij je af spreekt dat er steeds iemand vals mag spelen en de ander aangeeft dat dit niet mag.
Laat je kind eens bepalen wat jullie gaan doen. Zeker als je kind zich thuis ook makkelijk schikt naar broertjes of zusjes.
Troost je kind als het verdrietig is, ook al vind je het zelf niet passend bij de situatie of misschien zelfs overdreven. Laat je kind praten over het verdriet. Zo leert je kind onder woorden te brengen wat hem zo raakt.
Maak vooral ook gebruik van deze mooie eigenschap. Je bent zo snel met je kind in contact. Je kind ziet ook als er iets in sfeer of omgeving is wat aangepast kan worden. Doe dit dan ook samen. Je voelt je er zelf ook beter door.
Leer je kind vertrouwen op zijn gevoel en intuïtie, want dat is een prachtige raadgever in het leven.

Heb je vragen over hoe je om kunt gaan met je hoogsensitieve kind of wil je graag dat je hoogsensitieve kind leert om met haar/ zijn hoogsensitiviteit om te gaan? Neem dan contact met me op via https://info@coachinghaaren.nl/ of 06-28575071

in Blog
Jolanda Sterke de Jong 14 juni 2023
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Blog 29: Hoogsensitieve kinderen en gevoeligheid voor prikkels: Deel 1 fysieke prikkels.